Golfsurfen in Wassenaar

Golfsurfen met Zeehelden aan de Wassenaarse slag kan in de zomervakantie tijdens de drie- en vijf daagse surfkampen en in het voor- en najaar op de zondagochtend surfles. Lijkt het je leuk om met je verjaardagspartijtje te surfen? Dat kan ook bij ons. Voor volwassenen kunnen er ook groepsuitjes of privé lessen worden georganiseerd. Wil je golfsurfen in Wassenaar? Bij Zeehelden zit je goed!

De gepassioneerde Zeehelden surfinstructeurs zijn toegewijd om beginners en gevorderden sneller en beter te leren surfen. Onze ervaring is dat surfen steeds leuker wordt naarmate je verder komt en we weten dat er een manier is om dit proces te versnellen en dit willen we graag met jullie delen. Daarom hebben we verschillende surfprogramma’s voor jongeren ontwikkeld. Tijdens de zomervakantie kan je op drie- of vijf daags surfkamp. In het voorjaar en in het najaar zijn er op zondagochtend surflessen. Voor volwassenen kunnen er privé- of groepslessen op afspraak georganiseerd worden. Kortom, kom naar de Wassenaarse slag om bij Zeehelden te leren surfen.

Kijk voor meer informatie over de surfkampen hier en meer informatie over de surflessen vind je hier

Om alvast wat meer over surfen te weten te komen staan hieronder de belangrijkste dingen die een beginner / intermediate surfer zou moeten weten voor hij begint met zijn eerste surfles.

1. De leercurve

Voordat je gaat surfen, is het superbelangrijk om te weten: surfen is een van de mooiste maar tegelijkertijd moeilijkste sporten ter wereld. Ga maar na. Geen enkele golf is hetzelfde, dus je speelveld verandert dus voortdurend. Elementen zoals wind, getijden en deining beïnvloeden de golven waardoor je elke dag andere surfomstandigheden hebt.

Het is een zeer uitdagend en aangenaam leerproces. Als je eenmaal je eerste echte golf hebt gepakt, dan geeft dat zo’n kick dat je zeker meer wilt! De leercurve is de snelheid waarmee een persoon leert, dit verschilt soms heel erg per persoon. Wanneer je je eigen leercurve kent dan kan je met de juiste verwachtingen beginnen met surfen.

2. Het juiste board

In elke sport helpt het hebben van de juiste spullen om beter te presteren. Bij surfen kan het het verschil maken tussen 20 golven of 0 golven surfen in een sessie.

Het gebruik van de juiste surfplank zal de ervaring volledig veranderen. Het gaat niet om het hebben van het nieuwste model. Het gaat om het hebben van het juiste volume en de juiste vorm. Veel volume zorgt voor veel drijfvermogen. Het is een functie van lengte, breedte en dikte. Kortom, als je begint met surfen, wil je heel veel volume. Kies daarom een longboard of een foamboard. Deze boards zijn breed, dik en lang en hebben een platte rocker.

3. De juiste surfspot

Dit is erg belangrijk. We hebben het geluk dat de Nederlandse Noordzeekust erg gunstig is voor beginner/intermediate surfers. Ten eerste is het een zandondergrond waardoor het niet gevaarlijk is om de bodem te raken. Plekken met rotsen of koraalrif kunnen daarom wel gevaarlijk zijn voor beginners. Ten tweede worden de golven op de Noordzee gedeeltelijk door de wind en gedeeltelijk door de gronddeining opgebouwd. In vergelijking met de oceanen op de wereld heeft de Noordzee een relatief klein wateroppervlak. Op de Noordzee kunnen best grote en krachtige golven ontstaan maar aan de kust zijn ze niet zo immens krachtig en gevaarlijk als aan sommige oceaan stranden. Onder andere daarom is de Noordzeekust een fijne plek om te leren surfen. De Wassenaarse slag is nog eens extra fijn omdat het er niet druk is met andere surfers. Hierdoor heb je alle ruimte om lekker te oefenen.

De weersomstandigheden zijn natuurlijk ook super belangrijk. Bekijk voordat je gaat surfen de voorspellingen zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat. Dit kan bijvoorbeeld op surfweer.nl

4. Laat iemand je de basistechniek uitleggen

Zoals genoemd bij punt 1, is surfen een van de meest complexe en technische sporten ter wereld. Stel je voor dat je de verkeerde basistechnieken leert en dat je vervolgens je slechte gewoonten moet afleren voordat je je voortgang kunt voortzetten.
Als je serieus wilt leren surfen, leer je het op de juiste manier. Laat een ervaren vriend of een surfcoach je de eerste paar dagen de juiste basistechniek uitleggen. Vervolgens kan je met de juiste basistechniek verder zelf oefenen.

5. Surf etiquette

Er zijn veel regels bij surfen: niet in de inside peddelen, niet in droppen, niet snaken, je surfplank niet laten schieten, enzovoort. Het klinkt misschien als abrcadabra wanneer je nieuw bent in de sport. Maar hier zijn de drie belangrijkste dingen om veilig te surfen:

Niet indroppen. Dit betekent dat niemand de golf van iemand anders mag stelen. Een goede golf hoort slechts 1 surfer gereden te worden. Op deze manier kan de surfer de golf in de optimale lijn rijden zonder uit te moeten wijken voor andere surfers. Maar hoe weet je of het jouw golf is of die van iemand anders? Als je op een golf peddelt, kijk dan naar beide kanten (rechts en links) voordat je je take off maakt. Als een surfer de golf eerder pakt, dichterbij de top, heeft hij voorrang. Als je dichter bij de piek bent, ben je degene met de langste rit, dus je hebt voorrang.

De juiste plek voor het juiste niveau. Hiermee bedoelen we dat je als beginner niet gelijk voor de moeilijkste golven moet gaan. Daar zal je zelf geen plezier van hebben en je kan de gevorderde surfers in de weg liggen.

Raak niet oververmoeid of onderkoeld. Luister naar je lichaam. Als je voelt dat je krachten op beginnen te raken of dat je het heel koud krijgt, ga dan uit het water. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je fit bent en de juiste uitrusting aan hebt.