Golfsurfen

Liggend in de branding, turend in de zee en helemaal zen worden met je omgeving. Zorgen dat je op precies de juiste plek ligt, op het juiste moment gaat peddelen voor je leven en op precies het juiste moment opstaat.

Als alles samenkomt en je staat op je plank, voortgestuwd door de kracht van de zee, dan weet je dat je leeft. Benieuwd naar deze ultieme vrijheid en kick? We bieden lessen, cursussen en kampen voor jong en oud.

Golfsurfen in Wassenaar

Bekijk hieronder de mogelijkheden

Leren golfsurfen?

Golfsurfen met Zeehelden aan de Wassenaarse slag kan in de zomervakantie tijdens de drie- en vijf daagse surfkampen en in het voor- en najaar op de zondagochtend surfles. Lijkt het je leuk om met je verjaardagspartijtje te surfen? Dat kan ook bij ons. Voor volwassenen kunnen er ook groepsuitjes of privé lessen worden georganiseerd. Wil je golfsurfen in Wassenaar? Bij Zeehelden zit je goed!

De gepassioneerde Zeehelden surfinstructeurs zijn toegewijd om beginners en gevorderden sneller en beter te leren surfen. Onze ervaring is dat surfen steeds leuker wordt naarmate je verder komt en we weten dat er een manier is om dit proces te versnellen en dit willen we graag met jullie delen. Daarom hebben we verschillende surfprogramma’s voor jongeren ontwikkeld. 

Tijdens de zomervakantie kan je op drie- of vijf daags surfkamp. In het voorjaar en in het najaar zijn er op zondagochtend surflessen. Voor volwassenen kunnen er privé- of groepslessen op afspraak georganiseerd worden. Kortom, kom naar de Wassenaarse slag om bij Zeehelden te leren surfen.

Golfsurfen theorie

Surftechnieken

Peddelen

Beter surfen begint met beter peddelen. Een goede peddeltechniek is een van de meest cruciale elementen om goed te leren surfen. Hoe beter je peddelt, hoe meer golven je kan pakken en hoe sneller je vooruitgang boekt. Als je efficiënt wilt peddelen zijn er twee dingen die je moet doen:

  1. Weerstand minimaliseren (niet slepen). Dit wordt gedaan door de juiste positie op de surfplank te hebben.
  2. Maximaliseer voortstuwing. Je doet dit door de juiste peddeltechniek te hebben.

 

Weerstand minimaliseren is van belang om het maximale uit je peddelbeweging te kunnen halen. Je zult over het water moeten glijden en niet door het water slepen. Als je board niet plat op het water ligt of als je benen over de rails van je board hangen dan zorgt dat voor onnodige weerstand. Het gaat dus om het vinden van de juiste houding en plek op je surfplank. Dit geld zowel bij het peddelen als bij het opstaan. De plek waar je borst op de surfplank neerkomt en hoe je lichaamsgewicht over het board wordt verdeeld, zal het verschil maken tussen over het water glijden of door het water slepen.

Het maximaliseren van de voortstuwing gebeurt met de juiste peddeltechniek.
Het is de bedoeling om het meeste vermogen uit elke peddelslag te krijgen. Het doel is om de oppervlakte (hand, onderarm en arm) die water eronder steekt te maximaliseren. Hoe groter het bereik van het oppervlak, des te meer water je verplaatst.  Hierdoor kom je sneller vooruit en zal je meer golven pakken. Zorg ervoor dat je vingers goed aangespannen zijn, dat je je armen vlak langs je rail zo diep mogelijk in het water steekt. Maak lange krachtige slagen.

Opstaan en golven pakken

De opstaan of pop-up kan op verschillende manieren worden gedaan. De onderstaande techniek is het meest succesvol voor longboards.

  1. Peddel tot je de golf echt hebt gepakt. Je moet peddelen tot de golf je meeneemt. Als je de golf te pakken hebt, plaats dan je beide handen plat op het surfboard naast je borstspieren.

  2. Doe een “push-up”. Je tenen hou je tegen het achterste deel van de surfplank. Je moet ruimte creëren tussen je lichaam en de surfplank: je knieën, benen en taille mogen de surfplank niet raken.

  3. Schuif eerst de achterste voet naar voren op het board. Je plaatst je achterste voet ter hoogte van je andere knie, die ongeveer 40-50 centimeter naar voren op je board steunt.

  4. Schuif vervolgens je voorste voet naar voren tot tussen je handen. Let op dat de je je handen op dezelfde positie op het board houdt als je je zijn pop-up doet. Zo kan je de surfplank stabiliseren en de snelheid behouden.

  5. Nu kun je opstaan. Zorg ervoor dat je voeten goed gepositioneerd zijn voordat je je handen van het board haalt. Als je opstaat, houd je knieën gebogen en zorg ervoor dat er druk op je benen/voeten is. Kijk in de richting waar je naar toe gaat.

  6. Zorg voor een goede houding. De afstand tussen uw beide voeten moet ongeveer schouderbreed zijn. Je voeten moeten centraal in de lengterichting surfboard zijn. De voorste voet moet een hoek van maximaal 45 graden hebben.

Golfsurfen basiskennnis

Voorbereiding

De leercurve

Voordat je gaat surfen, is het superbelangrijk om te weten: surfen is een van de mooiste maar tegelijkertijd moeilijkste sporten ter wereld. Ga maar na. Geen enkele golf is hetzelfde, dus je speelveld verandert dus voortdurend. Elementen zoals wind, getijden en deining beïnvloeden de golven waardoor je elke dag andere surfomstandigheden hebt.

Het is een zeer uitdagend en aangenaam leerproces. Als je eenmaal je eerste echte golf hebt gepakt, dan geeft dat zo’n kick dat je zeker meer wilt! De leercurve is de snelheid waarmee een persoon leert, dit verschilt soms heel erg per persoon. Wanneer je je eigen leercurve kent dan kan je met de juiste verwachtingen beginnen met surfen.

Het juiste board

In elke sport helpt het hebben van de juiste spullen om beter te presteren. Bij surfen kan het het verschil maken tussen 20 golven of 0 golven surfen in een sessie.

Het gebruik van de juiste surfplank zal de ervaring volledig veranderen. Het gaat niet om het hebben van het nieuwste model. Het gaat om het hebben van het juiste volume en de juiste vorm. Veel volume zorgt voor veel drijfvermogen. Het is een functie van lengte, breedte en dikte. Kortom, als je begint met surfen, wil je heel veel volume. Kies daarom een longboard of een foamboard. Deze boards zijn breed, dik en lang en hebben een platte rocker.

De juiste surfspot

Dit is erg belangrijk. We hebben het geluk dat de Nederlandse Noordzeekust erg gunstig is voor beginner/intermediate surfers. 

Ten eerste is het een zandondergrond waardoor het niet gevaarlijk is om de bodem te raken. Plekken met rotsen of koraalrif kunnen daarom wel gevaarlijk zijn voor beginners. 

Ten tweede worden de golven op de Noordzee gedeeltelijk door de wind en gedeeltelijk door de gronddeining opgebouwd. In vergelijking met de oceanen op de wereld heeft de Noordzee een relatief klein wateroppervlak. Op de Noordzee kunnen best grote en krachtige golven ontstaan maar aan de kust zijn ze niet zo immens krachtig en gevaarlijk als aan sommige oceaan stranden. Onder andere daarom is de Noordzeekust een fijne plek om te leren surfen. De Wassenaarse slag is nog eens extra fijn omdat het er niet druk is met andere surfers. Hierdoor heb je alle ruimte om lekker te oefenen.

De weersomstandigheden zijn natuurlijk ook super belangrijk. Bekijk voordat je gaat surfen de voorspellingen zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.

Laat iemand je de basistechniek uitleggen

Zoals genoemd bij punt 1, is surfen een van de meest complexe en technische sporten ter wereld. Stel je voor dat je de verkeerde basistechnieken leert en dat je vervolgens je slechte gewoonten moet afleren voordat je je voortgang kunt voortzetten.


Als je serieus wilt leren surfen, leer je het op de juiste manier. Laat een ervaren vriend of een surfcoach je de eerste paar dagen de juiste basistechniek uitleggen. Vervolgens kan je met de juiste basistechniek verder zelf oefenen.

Surf etiquette

Er zijn veel regels bij surfen: niet in de inside peddelen, niet in droppen, niet snaken, je surfplank niet laten schieten, enzovoort. Het klinkt misschien als abrcadabra wanneer je nieuw bent in de sport. Maar hier zijn de drie belangrijkste dingen om veilig te surfen:

Niet indroppen. Dit betekent dat niemand de golf van iemand anders mag stelen. Een goede golf hoort slechts 1 surfer gereden te worden. Op deze manier kan de surfer de golf in de optimale lijn rijden zonder uit te moeten wijken voor andere surfers. Maar hoe weet je of het jouw golf is of die van iemand anders? Als je op een golf peddelt, kijk dan naar beide kanten (rechts en links) voordat je je take off maakt. Als een surfer de golf eerder pakt, dichterbij de top, heeft hij voorrang. Als je dichter bij de piek bent, ben je degene met de langste rit, dus je hebt voorrang.

De juiste plek voor het juiste niveau. Hiermee bedoelen we dat je als beginner niet gelijk voor de moeilijkste golven moet gaan. Daar zal je zelf geen plezier van hebben en je kan de gevorderde surfers in de weg liggen.

Raak niet oververmoeid of onderkoeld. Luister naar je lichaam. Als je voelt dat je krachten op beginnen te raken of dat je het heel koud krijgt, ga dan uit het water. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je fit bent en de juiste uitrusting aan hebt.

Als je serieus wilt leren surfen, leer je het op de juiste manier. Laat een ervaren vriend of een surfcoach je de eerste paar dagen de juiste basistechniek uitleggen. Vervolgens kan je met de juiste basistechniek verder zelf oefenen.