De Vloot

Mast Lenght9.15
Area mainsail16.55
Area Jib4.90

There is always a place in every sailing school for the bigger catamarans that will carry three with ease and the tutor can take two beginners out knowing that the boat is big enough with wide open trampoline spaces for them all. Also large, strong, buoyant hulls will carry three without getting them too deep in the water and hence to wet and cold, not what beginners want or expect.

The Nacra 570 School provides the perfect answer! As with all Nacra’s the 570 is superbly equipped, stiff hulls and beams gives a perfect platform, all gear is by Harken, one of the leaders in block production and design. A polypropylene mesh trampoline allows free draining and when well tensioned keeps the sailors well clear of the water. The hulls rely upon skeg construction meaning that there is no need for dagger boards, and so launching and recovery and sailing in shallow waters are handled with ease. The rudders simply kick up if they hit any obstruction and can be raised and locked up when parked on the beach. The main and jib are Dacron offering years of use and also the ability to reef the boomless main so the 570 can be sailed in a wide range of conditions, essential for sailing schools, where the boats have got to work teaching school clients and be on the water day after day. The performance of the 570 will thrill the students and offer them a real insight into catamaran sailing. Too many sailing schools use small catamarans, so the first impression many beginners get when they start sailing is that catamarans are small and wet!! The larger boats, when reefed are easier to sail, they handle the waves and swell better, they give a feeling of size and that gives the beginner confidence to return again and again.

Nacra 500

Boat length5.00
Boat width2.44
Mast Lenght8.23
Area mainsail14.15
Area Jib3.52

All school boats have to be designed to fulfil a certain sailing role. The Nacra 500 School does just that. She is a “proper catamaran” something not all school boats are !! She is modelled on the successful 500 but with Dacron boomless main and jib. The advantages of moving to Dacron, for the school boat is that the main can be reefed allowing her to be sailed in a wide range of conditions,

which is important as when new sailors come to school, they are excited and want to go sailing and not be told that there isn’t enough or too much wind. So the 500 School sail plan is flexible, allowing this boat to be sailed in a wide range of conditions. Large buoyant hulls give good ride capacity and all the quality features of Nacra are all there, nothing is omitted. Double trapeze, adjustable for individual height, Harken gear throughout, extendable tiller extension, tight polypropylene trampoline, kick-up rudders, rotating mast, the Nacra 500 School is a true catamaran and makes the perfect learning platform.

Nacra Inter 20

Boat length6.20
Boat width3.20
Mast Lenght10.45
Area mainsail21.00
Area Jib5.20
Area Spi28.00

De Hobie Dragoon is het resultaat van de samenwerking tussen Hobie Cat en diverse zeilscholen.De Dragoon is de uitgelezen jeugdcatamaran voor zowel de startende als de gevorderde jeugd. Vanuit een standaard uitvoering is de Dragoon naar de welbekende extreme uitvoering te brengen die ook wel de ’13-foot Formule 18 catamaran’ wordt genoemd.

Deze catamaran geeft de jeugd de mogelijkheid om te beleven hoe het is om onder spi te varen. Daarnaast biedt de Dragoon een uitgebreid scala aan trimmogelijkheden. Langs de Nederlandse wateren wordt de Dragoon veelvuldig ingezet als jeugdboot.

De Hobie Dragoon is een internationaal ISAF erkend model en is een vaste klasse tijdens europees- en wereldkampioenschappen.

• Lengte: 3,91 meter
  • Breedte: 2,20 meter
  • Gewicht: 104 kg
  • Bemanning: 2 personen

Hobie Cat 16 De Hobie Cat 16 is de best verkochte sport- en tevens toercatamaran ter wereld. Sinds de lancering in 1971 zijn er wereldwijd meer dan 100.000 Hobie 16’s verkocht. Zijn a-symetrische rompen (banaanvormen) zijn ideaal voor het trotseren van de elementen. Op een Hobie 16 ervaar je het ‘surfgevoel’. De Hobie 16 staat bekend om zijn betrouwbaarheid én degelijkheid. Kortom, de ideale catamaran voor jong én oud, beginner of gevorderde! De Hobie 16 is een internationaal ISAF erkend model en is een vaste klasse tijdens europees- en wereldkampioenschappen.

• Lengte: 5,11 meter
  • Breedte: 2,41 meter
  • Gewicht: 145 kg
  • Bemanning: 2 personen

Hobie Cat Twixxy is een catamaran van ‘weinig woorden‘: stabiel, robuust en makkelijk te hanteren. Deze polyethyleen catamaran genoeg in huis om een breed publiek van veel zeilplezier te voorzien. De 3-laags polyethyleenconstructie geeft de boot zijn enorme robuustheid.

• Lengte: 4,38 meter
  • Breedte: 2,30 meter
  • Gewicht: 139 kg
  • Bemanning: 2 personen

Dart 16  Zeilers van alle niveaus genieten optimaal van het zeilen op de Dart 16. Met een Dart 16 ervaar je de spanning, sportiviteit en de snelheid van een high performance catamaran, maar geniet je vooral van het bedieningsgemak, de eenvoudige boot handling en de onverwoestbare en onderhoudsvrije polyethyleen rompen.

De Dart 16 zeil je met zijn tweeën met trapeze en fok. Maar ook in je eentje is deze catamaran heel eenvoudig te zeilen. Bij harde wind is het grootzeil eenvoudig te reven en kan de rolfok binnen seconden weggerold worden. Ook de golven neemt de Dart 16 met gemak door haar dynamische rompvorm. Geïntegreerde skeggen in de romp en het unieke kick-up roersysteem maakt wegvaren en aankomen heel eenvoudig. Je zeilt je Dart 16 zo het strand op!

Lengte4,80 m
Breedte2,30 m
Masthoogte7,50 m
Zeiloppervlak Grootzeil10,40 m2
Zeiloppervlak Fok2,70 m2
Rompgewicht45 kg per romp

Catamaranschool Zeehelden werkt samen met KZVW en heeft als primaire doelstelling het bevorderen van de watersport aan de noordzeekust.