Zeilweer

Zeilers hoor je vaak tegen elkaar zeggen: ‘wat een lekker zeilweer’, maar wat is nu eigenlijk lekker of goed zeilweer? Goed zeilweer hangt van verschillende factoren af. Daarbij staat de wens van de zeiler – veelal afhankelijk van zijn of haar niveau – bovenaan. Ook het type zeilboot en de locatie van het zeilen maken onderdeel uit van het antwoord op de subjectieve vraag of het goed zeilweer is. Catamaranschool Zeehelden zeilt op de Noordzee met catamarans. Op deze pagina wordt het beeld geschetst van een goede zeildag met een catamaran op de Noordzee.

Wind

We trappen af met de wind, omdat wind nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met zeilen en de basis vormt voor het zeilweer. In de volksmond wordt er meestal gesproken over Beaufort (Bft) als het over de windkracht gaat. Een meer specifieke eenheid is de windsnelheid in knopen. We nemen een voorbeeld. Als men spreekt van 4 Bft, dan ligt de windsnelheid tussen de 11 en 15 knopen. Dit kan voor een beginner bijvoorbeeld nogal wat schelen. Bij 11 knopen is het net geen 3 Bft meer, terwijl het bij 15 knopen al bijna 5 Bft is. De ervaring leert dat er in Nederland bijna altijd goed gezeild kan worden. Een catamaran is een lichte boot met weinig weerstand en veel zeil. Dat betekent dat er niet veel knopen nodig zijn om al lekker te kunnen zeilen. Voor een beginner is het leuk zeilen tussen de 5 en 10 knopen (2 à 3 Bft). Een meer gevorderde zeiler haalt zijn plezier misschien eerder uit een windkracht tussen de 11 en de 15 knopen (4 Bft). Het is niet zo dat men met veel zeilervaring per definitie ook veel wind aan kan. Er is een maximum, maar deze is wel variabel. Het maximum hangt bijvoorbeeld af van het type boot, het gewicht van de bemanning, de windrichting of het materieel. Er is een wereld van verschil tussen de Noordzee met een oostenwind van 5 Bft of een Noordzee met noordwestenwind met dezelfde windkracht. Bij Zeehelden wordt met ervaren instructeurs in verband met de veiligheid tot 21 knopen gevaren (met uitzondering van de windvlagen die hoger kunnen uitvallen).

Branding

Bij het zeilen op zee zorgt niet alleen de wind voor een goede zeildag, maar ook de branding bemoeit zich met deze zaak. Juist de golven onderscheiden de zee van een groot meer, waardoor de zeilbeleving spannender is en dus voor veel mensen leuker. Ervaring is een vereiste voor een goede omgang met de branding. De Noordzee staat bekend om zijn korte periodes. De periode is de tijd die tussen twee golven in zit. Hoe korter de periode is, des te moeilijker is het uitvaren. Voor een beginnende catamaranzeiler kan 10 knopen met een noordwestenwind nog een behoorlijke opgave zijn. Zeker als er de dag of nacht eerder nog een paar knopen bij stonden. In tegenstelling tot de noordwestenwind kan met een oostenwind met 4 Bft nog relatief eenvoudig gevaren worden, omdat de zee vlak is en er nauwelijks een branding aanwezig is.